Axiális vagy Centrifugális (Radiál) ventilátor? Az Axiális és Centrifugális (radiál) ventilátorok közötti választás függ az alkalmazási területtől és az elérni kívánt céloktól. Mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő ventilátor kiválasztásakor.

Axiális ventilátor

Axiális ventilátort akkor válasszunk, ha a cső hossza nem haladja meg a 2 métert. Ha a szellőztetni kívánt helység a fal átfúrásával szellőztethető 40–80cm akkor az axiális ventilátor is megfelelő választás, akár visszacsapó- pillangószelepes megoldással is. Ha viszont a vezeték már 1–2 méteres akkor vagy nagyobb ventilátor 60–90Pa vagy automata zsalust ventilátor a megfelelő választás.

Az axiális ventilátorok előnyei közé tartozik, hogy nagy légszállítási kapacitással rendelkeznek, így kiválóan alkalmasak nagy mennyiségű levegő mozgatására viszonylag alacsony nyomáskülönbséggel, továbbá kompakt méretüknek köszönhetően kisebb helyet foglalnak el, mivel a levegő mozgása egyenes vonalban történik, és egyszerű szerkezetük révén könnyen telepíthetők és karbantarthatók. Ugyanakkor hátrányuk, hogy kisebb nyomásnövelésre képesek, ezért nem ideálisak, ha nagy nyomáskülönbséget kell elérni, és általában zajosabbak lehetnek nagy sebességnél.

Centrifugális (Radiál) ventilátor

Centrifugális (Radiál) ventilátorokat hosszabb csővezetékekhez is alkalmazhatóak. Családi házak szellőzését oldhatjuk meg vele garázstól a tetőgerincig.

Az axiális ventilátorok ideálisak hűtési, szellőztetési, és egyszerű légáramlási feladatokhoz, például helyiségek szellőztetésére vagy ipari berendezések hűtésére, míg a centrifugális ventilátorok jobb választást jelenthetnek olyan alkalmazásokhoz, ahol nagy nyomásnövelésre van szükség, például füstelszívók, HVAC rendszerek és szennyezett levegő kezelése esetén. Összegzésként elmondható, hogy a megfelelő ventilátor kiválasztása nagymértékben függ a konkrét alkalmazási igényektől, mivel ha nagy mennyiségű levegőt kell mozgatni alacsony nyomáskülönbséggel, az axiális ventilátor a jobb választás, míg ha magas nyomáskülönbségre van szükség, vagy a levegő szennyezett, a centrifugális ventilátor lehet a megfelelő megoldás.

Összegzés

A megfelelő ventilátor kiválasztása nagymértékben függ a konkrét alkalmazási igényektől. Ha nagy mennyiségű levegőt kell mozgatni alacsony nyomáskülönbséggel, az axiális ventilátor a jobb választás. Ha magas nyomáskülönbségre van szükség, vagy a levegő szennyezett, a centrifugális ventilátor lehet a megfelelő megoldás.

Ventilátor cikkek

Partneroldalak

VentilátorBudapest - Ventilátor, szellőztető, hővisszanyerő, légcsatorna-hálózat szaküzlet és kereskedés
VentilátorBudapest
Ventilátor, szellőztető, hővisszanyerő, légcsatorna-hálózat szaküzlet és kereskedés